
Lokan kalahallissa on opeteltu ja kokeiltu kalamassan valmistusta lihanmassauskoneella, joka erottelee kalan lihan ruodoista puristamalla. Ruodoton massa on hyvä raaka-aine kalapihveihin ja pyöryköihin. Kokeilueriä on tehty hauesta, ahvenesta, mateesta ja pieniä eriä särjestä. Ihanteellista olisi, jos kalamassasta saisi sesonkien väliin uuden tuotteen, mutta särkikalojen paras pyyntiaika on samaan aikaan kuin muidenkin lajien paras sesonki.
Perinteisesti laadukasta haukimassaa saa ruodottomasta fileestä lihamyllyllä jauhamalla, mutta Lapin hauella on hyvä menekki fileenäkin. Ahvenmassa on rakenteeltaan ja maultaan erittäin hienoa, mutta Lokan Jalosteen toiminnassa ahvenella on menekkiä muussa muodossa, ja massan hinnan todettiin nousevan turhan korkeaksi. Made on kiinnostava ja tietenkin särki, jolla on nyt kova kysyntä.
Sen verran kalamassakokeilut ovat jo innostaneet, että osuuskunta päätti viime syksynä hankkia oman lihanmassauskoneen. Vanha Baader-merkkinen kone on riittävä tässä vaiheessa. Kalamassan aktiivista markkinointia ei ole vielä aloitettu. Kokeillaan ensin miten isompien massauserien kalastus ja käsittely mukautuu osuuskunnan toimintaan, sitten osataan suunnitella minkä verran uskaltaa luvata myyntiin.
Massauksen opettelua on tehty Kalamassaa eri kalalajeista eri vuodenaikoina -koulutushankkeessa, jota hallinnoi Sodankylän kunta ja tukea on myöntänyt Lapin ELY-keskus Lapin kalatalouden toimintaryhmän kiintiöstä. Hanke on osittain Euroopan meri- kalatalousrahaston rahoittama (EMKR).
Perinteisesti laadukasta haukimassaa saa ruodottomasta fileestä lihamyllyllä jauhamalla, mutta Lapin hauella on hyvä menekki fileenäkin. Ahvenmassa on rakenteeltaan ja maultaan erittäin hienoa, mutta Lokan Jalosteen toiminnassa ahvenella on menekkiä muussa muodossa, ja massan hinnan todettiin nousevan turhan korkeaksi. Made on kiinnostava ja tietenkin särki, jolla on nyt kova kysyntä.
Sen verran kalamassakokeilut ovat jo innostaneet, että osuuskunta päätti viime syksynä hankkia oman lihanmassauskoneen. Vanha Baader-merkkinen kone on riittävä tässä vaiheessa. Kalamassan aktiivista markkinointia ei ole vielä aloitettu. Kokeillaan ensin miten isompien massauserien kalastus ja käsittely mukautuu osuuskunnan toimintaan, sitten osataan suunnitella minkä verran uskaltaa luvata myyntiin.
Massauksen opettelua on tehty Kalamassaa eri kalalajeista eri vuodenaikoina -koulutushankkeessa, jota hallinnoi Sodankylän kunta ja tukea on myöntänyt Lapin ELY-keskus Lapin kalatalouden toimintaryhmän kiintiöstä. Hanke on osittain Euroopan meri- kalatalousrahaston rahoittama (EMKR).